fbpx

Papaya

Papaya – wyciąg z owocu papai- melonowca właściwego. Tabletki do ssania zawierają enzym papainę do trawienia białka oraz inne enzymy trawienne.

Ten popularny tropikalny owoc rośnie w ciepłych krajach, od Meksyku do Republiki Południowej Afryki i Azji Południowo-Wschodniej. Papaja to ulubiony owoc na śniadanie w wielu krajach tropikalnych. Natura obdarzyła ten cudowny pachnący owoc soczystym miąższem i niezrównanym delikatnym aromatem. Dojrzałą, posiadającą wspaniały smak papaję dodaje się do różnych sałatek owocowych i warzywnych oraz deserów.

Pod względem smaku owoc papai jest podobny do dyni, właśnie dlatego zyskała nazwę „drzewo dyniowe”. W miejscowości Costa Rica, w Meksyku, papaja jest nazywana przez lokalnych mieszkańców „owocem dobrego zdrowia”, którzy cenią ten smaczny i zdrowy owoc jako efektywny środek dla polepszenia trawienia. Również puree z papai to idealne pożywienie dla rosnącego organizmu. Do tego papaja jest znakomitym niskokalorycznym jedzeniem dla tych, którzy chcą schudnąć. W 100 gramach papai jest zaledwie 39 kalorii!

Główną substancją, otrzymywaną z owoców papai, jest papaina – najważniejszy z sześciu enzymów uzyskanych z jej soku. Papaina znacznie polepsza procesy trawienne, zachodzące w drogach pokarmowych, szczególnie przy trudnościach z trawieniem pożywienia o dużej zawartości białka. Jej działanie jest podobne do działania enzymów, produkowanych przez organizm człowieka, dlatego nazywana jest także „roślinną pepsyną”. Cechą charakterystyczną tego enzymu jest to, że jest aktywny nie tylko w środowisku kwaśnym, ale także w neutralnym i zasadowym. W wyniku badań ustalono, ze papaina wykazuje miejscowe działanie w drogach przewodu pokarmowego i jest wchłaniana w minimalnych ilościach.

Owoc ten to skarbnica dobroczynnych naturalnych substancji! Miąższ owoców zawiera 6-12% węglowodanów, do 1% białka, 0,06-1,4% kwasów, witaminy C, B1, B2, karoten, dużą ilość minerałów (potas, magnez, wapń, żelazo) i niezbędne dla zdrowego trawienia enzymy (papaina, peptydazy, lipazy i in.).

Papaya:

Trawienie

Ułatwisz sobie trawienie białek i ich przyswajanie.

Obrona

Przyspieszysz oczyszczenie ran z chorobotwórczej mikroflory (bakterie Gram dodatnie).

Po zarejestrowaniu 20% taniej

Działanie przeciwzapalne

Skrócisz czas trwania procesów zapalnych.

Zapach

Zlikwidujesz nieprzyjemny zapach z ust i potu.

Owoce papai mają dobroczynny wpływ na organizm człowieka: poprawiają funkcje dróg żołądkowo-jelitowych, pozwalają szybko odzyskać siły po przebytych chorobach i przemęczeniu. Ich spożywanie zalecane jest zwłaszcza osobom starszym.

Za najbardziej istotny produkt, uzyskiwany z owoców papai uważana jest papaina – najważniejszy spośród sześciu enzymów, wyodrębnionych z mlecznego soku owocu. Do pozyskania enzymu wykorzystuje się nie­dojrzałe, jeszcze twarde, ale w pełni ukształtowane owoce. Z mlecznego soku, wyciekającego w ciągu kil­ku sekund z rowków, nacinanych z czterech stron na powierzchni owoców papai i szybko wysychającego na powietrzu, otrzymuje się lateks. Lateks rozpusz­cza się następnie w wodzie i wytrąca osad, z którego wyodrębniana jest papaina. Z jednego owocu można uzyskać 10-15 g mlecznego soku, zawierającego 10­11% papainy. W składzie papai odkryto jeszcze inne enzymy: chymopapainy, proteinazy, peptydazy, glicyno-endopeptydazy, caricaina, lizozym, lipazę i transferazy (glutaminy) oraz aminokwasy.

Papaya zastosowanie :

Sposób użycia

Przyjmować po 1 tabletce 3 razy dziennie po jedzeniu, żując powoli.

Papaya możesz kupić :

Po zarejestrowaniu 20% taniej

Zobacz też

Spirulina
Lax-Max
Super-Flora
Program Dedykowany „Zdrowy układ trawienny”